Το πλάνο περιλαμβάνει εφοριακούς μεταμφιεσμένους σε τουρίστες, αλλά και drones που θα επιτηρούν επιχειρήσεις από ψηλά.
«Πάνω από 40.000 έλεγχοι θα γίνουν και στόχος μας είναι να έχουμε τα ίδια ή παραπάνω έσοδα. Και νομίζω ότι θα το καταφέρουμε. Γενικότερα η φιλοσοφία μας φέτος είναι να κάνουμε την μεγαλύτερη φοροελεγκτική αποστολή της ΑΑΔΕ», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο mega το πρωί της Δευτέρας 2/6.
«Θα έχουμε κάθε είδους εργαλείο προκειμένου να ελέγξουμε αλλά και με την μεταχείριση ΑΙ, και κλιμάκια φανερά ή κρυφά. Καταστρώνονται μεγάλα σχέδια για περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Προτεραιότητα έχουν τα νησιά που έχουν υψηλό τουρισμό.
Η δουλειά του ελεγκτή είναι να συγκεντρώνει χρήματα από την παραβατικότητα, δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση απέναντι στο νόμιμο και το σωστό. Αν υπάρχει επαναληπτικότητα στις παραβάσεις ο ελεγκτής οφείλει να ξαναπάει», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Tι θα εξετάζουν οι ελεγκτές
Ο στόχος της «μεγαλύτερης φοροελεγκτικής αποστολής» της ΑΑΔΕ είναι να ελεγχθούν όσες περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται για την έκδοση αποδείξεων και τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις ΦΠΑ. Η τήρηση των φορολογικών βιβλίων και η φορολογική συμπεριφορά κάθε επαγγελματία βάσει παρελθόντος.
Σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβιάσεις, οι ποινές για τις τουριστικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν:
- 48 ώρες κλείσιμο, για μη έκδοση άνω των 10 αποδείξεων ή συναλλαγές χωρίς ένδειγμα άνω των 500€
- 96 ώρες σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων
- 10 ημέρες πολλαπλές υποτροπές μέσα σε 2 φορολογικά έτη
- Επιπλέον 10 ημέρες για αθέτηση σφραγισμένου καταστήματος