Η λογική λέει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να προχωρήσουν τώρα αμέσως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όμως μπορεί να αναγκαστούν να το κάνουν, ειδικά αφότου ο Τραμπ απέρριψε πλάνο του Ισραήλ για τη δολοφονία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως έγινε γνωστό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις περνούν από τον Λευκό Οίκο.
Σε περίπτωση που το αποδιοργανωμένο σύστημα του Ιράν αποφασίσει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει και επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις, η Ουάσινγκτον θα αναγκαστεί να απαντήσει. Μια άλλη πιθανότητα είναι η Τεχεράνη να ασκήσει πίεση στον Τραμπ για να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ επιτιθέμενη στη διεθνή ναυτιλία στον Κόλπο ή την Ερυθρά Θάλασσα και να προκαλέσει παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ δέχεται πιέσεις και από το εσωτερικό του κόμματός του για αποφάσεις που μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πάρουν - μια αποστολή με στόχο την καταστροφή μίας από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, στο Φορντόου. Η εγκατάσταση είναι υπόγεια καθώς ο κύριος θάλαμός της είναι θαμμένος κατά πρόσβαση 80 μέτρα κάτω από τη γη.
Στο μυαλό του Τραμπ
Σύμφωνα με πηγές του CNNi από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με το να εμπλέξει τις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και ενδεχομένως σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Κατά το δημοσίευμα, αν υπάρχει ένα μάθημα από τις αρχές του 21ου αιώνα, αυτό είναι ότι οι πολεμικοί στόχοι της Μέσης Ανατολής που καταρτίζονται στην Ουάσινγκτον αποδεικνύονται ωσπεράν πάντα καταστροφικά λανθασμένες.
Η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία δείχνουν ότι τα έθνη της Μέσης Ανατολής μπορούν μόνο να διασπαστούν όταν δημιουργούνται κενά εξουσίας.
Μια αμερικανική μεσιτεία θα διεύρυνε επίσης τις βαθιές εντάσεις στην πολιτική βάση του Τραμπ και θα αποδυνάμωνε τη βασική έναρξη του κινήματός του «πρώτα η Αμερική».
Συνεπώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μείνουν μακριά από ξένα τέλματα - μετά από περισσότερο από μια δεκαετία μαχών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Έχουν περάσει μόνο λίγες εβδομάδες, άλλωστε, από τότε που ο πρόεδρος παρουσίασε ένα νέο όραμα για τη Μέση Ανατολή και τον ρόλο των ΗΠΑ.
Οι Ρεπουμπλικανοί ασκούν πιέσεις
Η πολιτική πίεση προς τον Τραμπ αυξάνεται για να αναλάβουν δράση οι ΗΠΑ, προσθέτει το CNNi.
Ένας από τους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση για τον Tραμπ είναι ότι ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ φαίνεται να έχουν εξουδετερώσει κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες και πυρηνικούς επιστήμονες, παραμένει ασαφές αν το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε την Κυριακή ότι αν η επίθεση του Ισραήλ δεν πείσει με κάποιον τρόπο το Ιράν να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στη διπλωματική απόπειρα του Τραμπ να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να εμπλακούν στη σύγκρουση.
«Στο τέλος της ημέρας, αν το Ισραήλ χρειάζεται τη βοήθειά μας για να διασφαλίσει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα καταστραφεί μια για πάντα, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες να το κάνουν, επειδή πρόκειται για την προστασία του αγαπημένου μας συμμάχου», τόνισε ο Μάικ Πενς.
Καταρρέει η εξωτερική πολιτική του Τραμπ
«Τα αντικρουόμενα συμφέροντα έχουν δημιουργήσει μια περίπλοκη δυναμική για τον Τραμπ», σημειώνει το CNNi.
Σήμερα ο Τραμπ κάθε άλλο παρά βρίσκεται στο σημείο που ήλπιζε να βρεθεί όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο ως... ειρηνοποιός.
Ωστόσο, 5 μήνες μετά, 2 μεγάλοι πόλεμοι που μαίνονταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του είναι σε χειρότερο στάδιο και η επικίνδυνη νέα τρακάρισμα του Ισραήλ με το Ιράν αναμένεται να βάλει το μότο «πρώτα η Αμερική» σε μεγάλη δοκιμασία.
Η ηγεσία του Τραμπ δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τρεις βασικούς ηγέτες: τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Συνεπώς, η στρατηγική Τραμπ στην εξωτερική πολιτική είναι «αποτυχημένη», τονίζει το CNNi.
Ο Πούτιν αγνόησε τις προσπάθειες του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σι έχει αναγκάσει 2 φορές τον Αμερικανό πρόεδρο να αναδιπλωθεί στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Και η κύρωση του Νετανιάχου να ξεκινήσει τη τρακάρισμα με το Ιράν, φαίνεται να ματαιώνει τη διπλωματία του Τραμπ στην Τεχεράνη.
Η πρώτη ειρηνευτική πρωτοπειρία του Τραμπ στη Γάζα απέτυχε. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται στο έλεος της πείνας, καθώς συνεχίζεται το σφυροκόπημα από το Ισραήλ.
«Η ολοένα και πιο εύθραυστη εγχώρια πολιτική θεμελίωση του Τραμπ και το ήδη αμφισβητούμενο κύρος του διεθνώς θα περιπλέξουν τα διλήμματά του», καταλήγει το δημοσίευμα.
Γιατί η τρακάρισμα Ισραήλ-Ιράν δεν μοιάζει με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Παράλληλα, σύμφωνα με αναστοιχείωση των Financial Times, η τρακάρισμα Ιράν-Ισραήλ δεν μοιάζει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και οι λόγοι είναι οι εξής:
- η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν,
- η άλλοτε μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες απαιτούσε μια σημαντική ανασυγκρότηση των αλυσίδων εφοδιασμού μετά το 2022,
- η παγκόσμια οικονομία το '22 ανέβαζε ρυθμούς, ενώ για την εξηκοντάλεπτο οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν εκτοξευθεί επιπλέον σε ύψη ανάλογα με εκείνα των γεωπολιτικών εντάσεων.
Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν κι άλλο το προσεχές διάστημα, όμως «η πιθανότητα μιας μεγάλης σπειροειδούς αύξησης είναι αρκετά χαμηλή», καταλήγουν οι Financial Times.