Αργός ή γρήγορος θάνατος στη Γάζα από λιμό και βόμβες - Άκαρπο το διπλωματικό «πόκερ» για εκεχειρία

1 month ago 9

Και μπορεί το βράδυ της Δευτέρας (26/5) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχώρησε σε μία... αινιγματική δήλωση περίγυρα από το μέλλον των διαπραγματεύσεων και την εκεχειρία, όμως, το πραγματικό πλάνο του Ισραήλ για τη Γάζα είναι αυτό που δίνει το περίγραμμα των των αληθινών επιδιώξεων του πρωθυπουργού του Ισραήλ που υποσχέθηκε να φέρει πίσω όλους τους ομήρους: «Τους ζωντανούς και τους νεκρούς», χωρίς να αναφέρει την αμερικανική συμβουλή για εκεχειρία στη Γάζα, για την οποία έκανε λόγο νωρίτερα πηγή της Χαμάς.

«Εάν δεν τα καταφέρουμε σήμερα, θα τα καταφέρουμε αύριο και εάν όχι αύριο, τότε μεθαύριο, δεν εγκαταλείπουμε. Έχουμε την πρόθεση να τους φέρουμε όλους πίσω», δήλωσε ο Νετανιάχου σε διάλεξη του κλείνοντας τους εορτασμούς για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ».

«Η αποστολή μας να κερδίσουμε τον πόλεμο συμπεριλαμβανομένης της αποστολής για την επιστροφή των ομήρων, μας συνοδεύει κάθε μέρα και κάθε νύχτα, και αυτήν τη νύχτα, δεν τα παρατάμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, σε βίντεο που μεταδόθηκε από το κανάλι του στο Telegram, είχε δηλώσει ότι «ελπίζω να μπορέσω να κάνω μια είδηση για τους ομήρους σήμερα ή αύριο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Θέλει να... στοιβάξει 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στο 25% της Γάζας

Πάντως, οι επιδιώξεις του Ισραήλ όχι μόνο δεν κρύβονται, αλλά... διαφημίζονται, καθώς σύμφωνα με το πλάνο που ο Νετανιάχου έχει εκπονήσει για τη Γάζα, το Ισραήλ θα πρέπει να καταλάβει το 75% της Γάζας στους επόμενους 2 μήνες και να «στριμώξει» κατά πρόσβαση 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους σε τρεις περιοχές που αποτελούν το υπόλοιπο 25%.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων και η εφημερίδα Haaretz, σχετικά με ενημέρωση των IDF την Κυριακή, η επίθεση του ισραηλινού στρατού αποβλέπει στην οριστική ήττα της Χαμάς ή στον εξαναγκασμό της ηγεσίας της σε εξορία και στην εκγύμναση πίεσης στην ισλαμιστική εξτρεμιστική συνασπισμός να απελευθερώσει τους τελευταίους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Το Ισραήλ θα «στριμώξει» τον πληθυσμό της Γάζας στο 25% των εδαφών της,
σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, στόχος του ισραηλινού στρατού είναι να περιορίσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, που έχει διάταση μόλις 226 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μόλις τρεις περιοχές στο 25% του θυλάκου: στην περιοχή Μασάουι στα νότια, σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο κεντρικό τμήμα και στην πόλη της Γάζας στα βόρεια. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη θέσει υπό τον έλεγχό του κατά πρόσβαση το 40% της Λωρίδας της Γάζας.

Αργός ή ανυπέρθετος θάνατος σε συνθήκες εξαθλίωσης

Εντός του θύλακα, η κατάσταση εξακολουθεί να μοιάζει με εφιάλτη δίχως τέλος, αφού όσοι καταφέρνουν να ξεφύγουν από τον αργό θάνατο του λιμού, βρίσκουν τραγικό τέλος από κάποια ισραηλινή βόμβα. Δεκάδες πέφτουν νεκροί καθημερινά από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Όπως στο τελευταίο χτύπημα σε σχολείο που φιλοξενούσε αμάχους και το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες. Κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά με κουβάδες στα χέρια ψάχνοντας για επιζώντες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Δευτέρα (26/5) ότι ο βομβαρδισμός του σχολείου είχε στόχο «ηγετικά στελέχη τρομοκρατών». Νωρίτερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν. «Δεν μπορώ να περιγράψω την εικόνα, ανθρώπινα μέλη, καμένοι άνθρωποι, μυρωδιά από θειάφι, μυρωδιά καμένης σάρκας», ανέφερε κάτοικος της Γάζας σε διεθνή ΜΜΕ που βρίσκονται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η ακραία πείνα και οι ασθένειες αποτελούν τον άλλο μεγάλο εχθρό των Παλαιστινίων. Οι εικόνες είναι σπαρακτικές, καθώς η πάλη για την επιβίωση μοιάζει άνιση, αφού μικροί και μεγάλοι αντιμετωπίζουν βασικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα ακόμα και πόσιμο νερό. Κάτοικοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν μέρος της λιγοστής βοήθειας που μπαίνει στο θύλακα. Οι ουρές για φαγητό όλο και μεγαλώνουν. Παιδιά μαζεύουν επιπλέον και τα υπολείμματα που μένουν στις κατσαρόλες. Αντικρουόμενες παραμένουν και οι πληροφορίες για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του μηχανισμού που έστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το Ισραήλ, καθώς ο υπεύθυνος, Τζέικ Γουντ, παραιτήθηκε επικαλούμενος ένδεια ανεξαρτησίας. Οι γιατροί που βρίσκονται μέσα στη Γάζα κάνουν έκκληση, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για αδράνεια.

Συνολικά η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πάνω από 200 πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 48 ώρες. Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις Άμυνας (IDF) ότι οι στόχοι περιελάμβαναν τρομοκράτες, αποθήκες όπλων, θέσεις αντιαρματικών και ελεύθερων σκοπευτών, φρεάτια τούνελ και άλλες υποδομές.

Άκαρπη η διπλωματία για κατάπαυση του πυρός

Παράλληλα, σε ανάπτυξη παραμένει και το διπλωματικό θρίλερ περίγυρα από την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός. Το μεσημέρι, Παλαιστίνιος αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι η Χαμάς αποδέχτηκε νέα πρόταση, η οποία περιλαμβάνει κατάπαυση 70 ημερών και μερική αποτράβηγμα των ισραηλινών στρατευμάτων με αντάλλαγμα επιστροφή απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων. Η Χαμάς δήλωσε ναι ότι επρόκειτο για συμβουλή που ήρθε από τον ίδιο τον Αμερικανό απεσταλμένο Γουίτκοφ.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα «Times of Israel», υποστήριξε ότι ο Γουίτκοφ είχε ενημερώσει μέσω μεσολαβητών την ηγεσία της Χαμάς πως αποδέχεται τις τροποποιήσεις που είχε κάνει η παλαιστινιακή συνασπισμός στο πλάνο εκεχειρίας που είχε καταθέσει. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οδήγησε σε σειρά δημοσιευμάτων νωρίτερα μέσα στη μέρα, σύμφωνα με τα οποία η Χαμάς είχε δεχτεί την αμερικανική πρόταση. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Χαμάς, ο Γουίτκοφ στη συνέχεια άλλαξε στάση, ενημερώνοντας τους μεσολαβητές πως οι όροι της Χαμάς δεν είναι αποδεκτοί.

Λίγο αργότερα Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι καμία υπεύθυνη κράτος δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια συμβουλή που αποκάλυψε η Χαμάς και διέψευσε ότι είναι συμβουλή του Γούιτκοφ, κάτι που λίγο αργότερα έπραξε και ο όμοιος ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ευρωπαϊκές χώρες πως σε περίπτωση που αποφασίσουν μονομερώς αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που μπορεί να περιλαμβάνουν προσάρτηση εδαφών και της Δυτικής Όχθης. Έτσι, το «θρίλερ» συνεχίζεται, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων, την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-