Χοχλιοί (σαλιγκάρια) με χόντρο (σπασμένο σιτάρι) λαχανικά και ντομάτα

4 hours ago 1

Κλασικό φαγητό στην Κρήτη και το καλοκαίρι, το τιμούν κατά τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Οι χοχλιοί, τα σαλιγκάρια, δηλαδή, είναι πρωτεΐνη, την οποία, δέχεται διατροφικά, κατά τη νηστεία, η ορθόδοξη εκκλησία.

Όσο για τα λαχανικά, επιλέγετε εκείνα που σας αρέσουν πιο πολύ, από τα καλοκαιρινά.

Ο χόντρος θέλει, περίπου, 30 λεπτά βράσιμο και καλό είναι να προσθέτουμε βραστό νερό για να μην ανακόπτεται ο βρασμός.

Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Χοχλιοί με χόντρο

Υλικά:

  • 30 χοχλιοί
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε καρεδάκια
  • 1 μελιτζάνα, σε κυβάκια
  • 1 κολοκυθάκι, σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά, σε κυβάκια
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κούπα χόντρο(στα κρητικά σούπερ μάρκετ)
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τους χοχλιούς, με ένα μαχαιράκι. Τους ρίχνουμε σε νερό που κοχλάζει, όπου θα ρίξουμε ένα κουταλάκι αλάτι.

Τους βράζουμε για 10 λεπτά, πετάμε το νερό και τους πλένουμε πολύ καλά.

Στην άδεια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε τους χοχλιούς και τους αφήνουμε να σοταριστούν 2-3 λεπτά μαζί με το κρεμμύδι.

Με ένα κουτάλι τους βγάζουμε σε ένα πιάτο, χωρίς να βγάλουμε το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά και ανακατεύουμε.

Βάζουμε μισό ποτήρι καυτό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και όταν ξαναρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε περίπου 3 ποτήρια βραστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις αρχίζει να βράζει ξανά το μείγμα, προσθέτουμε τον χόντρο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.

Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, θα ρίξουμε καυτό, οπότε καλό είναι να έχουμε βρασμένο στο βραστήρα.

Όταν μαλακώσει ο χόντρος, επιστρέφουμε τα σαλιγκάρια στην κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σκεπάζουμε με πετσέτα για 10 λεπτά ώστε να τραβήξει το φαγητό και σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-