Πέντε αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι εξακολουθεί να μας αποκαλύπτει μυστικά. Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, στο περιορισμοί του Leonardo DNA Project, επιβεβαίωσε πως έξι ζώντες απόγονοι της οικογένειας του Λεονάρντο φέρουν κοινά τμήματα του Y χρωμοσώματος – γενετικού δείκτη που μεταβιβάζεται αμετάβλητα από πατέρα σε γιο. Η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την πιθανή ανασύνθεση του DNA του σπουδαίου Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, επιστήμονα και εφευρέτη.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο νέο βιβλίο «Γενεαλογία Ντα Βίντσι – Γενετική και Γενεαλογία για το DNA του Λεονάρντο» των ιστορικών Αλεσάντρο Βετσόζι και Ανιέζε Σαμπάτο. Ύστερα από 30 χρόνια συστηματικής μελέτης, οι ερευνητές κατέγραψαν το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Ντα Βίντσι από το 1331 ως σήμερα, εντοπίζοντας 21 γενιές και περισσότερα από 400 πρόσωπα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανδρική γραμμή συγγένειας που συνδέεται τόσο με τον πατέρα όσο και με τον ετεροθαλή αδελφό του Λεονάρντο.
Οι γενετικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του καθηγητή Νταβίντε Καραμέλι, διευθυντή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, με τη ευεργεσία της εγκληματολόγου ανθρωπολόγου Έλενα Πίλι. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την παρουσία κοινών τμημάτων Y χρωμοσώματος μεταξύ των έξι ανδρών – στοιχείο που υποστηρίζει τη γενετική συνέχεια της οικογένειας Ντα Βίντσι τουλάχιστον ως τη 15η γενιά.
Παράλληλα, στο μικρό χωριό Βίντσι, τόπο γέννησης του Λεονάρντο, διεξάγονται ανασκαφές στην εκκλησία Σάντα Κρότσε, όπου εντοπίστηκε οικογενειακός τάφος που αποδίδεται στον παππού του Αντόνιο, τον θείο Φραντσέσκο και τα ετεροθαλή αδέλφια του Παντόλφο, Τζοβάνι και Αντόνιο. Δείγματα οστών έχουν ήδη αναλυθεί και τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα από τα άτομα ήταν άνδρας της σωστής χρονικής περιόδου. Εφόσον βρεθούν κοινά γενετικά στοιχεία με τους σημερινούς απογόνους, η ταυτοποίηση θα αποτελέσει ιστορική τομή, επιβεβαιώνοντας τα γραπτά μητρώα θανάτου και καταγωγής.
Το έργο υποστηρίζεται από κορυφαία ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, το J. Craig Venter Institute στην Καλιφόρνια, καθώς και ιδιωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Τζέσι Χ. Όσουμπελ, ο οποίος τονίζει ότι η σύγχρονη βιολογία επιτρέπει πλέον την πρόσβαση επιπλέον και του «ανέφικτου» – όπως η γενετική αναστοιχείωση ιστορικών μορφών.
Η ομάδα ελπίζει να μπορέσει να αναλύσει DNA από χνάρια βιολογικού υλικού που ενδεχομένως διατηρούνται σε χειρόγραφα, πίνακες ή άλλα αντικείμενα που άγγιξε ο όμοιος ο Λεονάρντο. Αυτό θα μπορούσε να φωτίσει άγνωστες πτυχές της φυσιολογίας, της υγείας, της όρασης ή επιπλέον και της δημιουργικής του ιδιοφυΐας.