Η ΕΚΤ αποφάσισε νέα μείωση επιτοκίων - «Κλειδί» οι εξελίξεις στην εμπορική πολιτική

1 month ago 10

Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 2,00%, 2,15% και 2,40% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 11 Ιουνίου 2025.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κύρωση για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο μέσω του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο κατευθύνει τον προσανατολισμό της νομισματικής πολιτικής- βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο περίσσευμα θα σταθεροποιηθεί διατηρήσιμα στο 2% που είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του, σημειώνει η ΕΚΤ στην είδηση της.

«Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας, θα ακολουθήσει μια πρόσβαση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα και θα εφαρμόζεται ανά συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής».

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν παρέλειψε να τονίσσει πως «δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη βάδιση των επιτοκίων».

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Ο περίσσευμα κυμαίνεται σήμερα περίγυρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Στο βασικό περιορισμοί των νέων προβολών των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, ο ασαφής περίσσευμα θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,0% το 2025, 1,6% το 2026 και 2,0% το 2027.

Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου, κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες τόσο για το 2025 όσο και για το 2026, αντανακλούν κυρίως χαμηλότερες υποθέσεις για τις τιμές της ενέργειας και ένα ισχυρότερο ευρώ.

Οι επιτελείς αναμένουν ότι ο περίσσευμα χωρίς την κόπιασμα και τα τρόφιμα θα είναι κατά μέσο όρο 2,4% το 2025 και 1,9% το 2026 και το 2027, εμφανώς σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον Μάρτιο.

Παράλληλα, οι επιτελείς εκτιμούν ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 0,9% το 2025, 1,1% το 2026 και 1,3% το 2027.

Η μη αναθεωρημένη υπεροχή ανάπτυξης για το 2025 αντανακλά ένα ισχυρότερο του αναμενόμενου πρώτο τρίμηνο σε συνδυασμό με ασθενέστερες προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους.

Ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές αναμένεται να επιβαρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις εξαγωγές, ιδίως βραχυπρόθεσμα, οι αυξανόμενες κρατικές επενδύσεις στην άμυνα και τις υποδομές θα στηρίζουν όλο και περισσότερο την ξετύλιγμα μεσοπρόθεσμα.

Τα υψηλότερα πραγματικά εισοδήματα και η εύρωστη τσαρσί εργασίας θα επιτρέψουν στα νοικοκυριά να δαπανήσουν περισσότερα. Μαζί με τις ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης, αυτό θα καταστήσει την οικονομία πιο ανθεκτική σε παγκόσμιους κλυδωνισμούς.

«Κλειδί» οι εξελίξεις στην εμπορική πολιτική

Στο περιορισμοί της μεγάλης αβεβαιότητας, το ατομικό αξιολόγησε επίσης ορισμένους από τους μηχανισμούς με τους οποίους οι διάφορες εμπορικές πολιτικές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ξετύλιγμα και τον πληθωρισμό βάσει ορισμένων εναλλακτικών ενδεικτικών σεναρίων.

Σύμφωνα με αυτή την αναστοιχείωση σεναρίων, μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων κατά τους προσεχείς μήνες θα είχε ως αποτέλεσμα η ξετύλιγμα και ο περίσσευμα να είναι χαμηλότερα από τις βασικές προβολές.

Αντίθετα, αν οι εμπορικές εντάσεις επιλυθούν με ευνοϊκή έκβαση, η ξετύλιγμα και, σε μικρότερο βαθμό, ο περίσσευμα θα ήταν υψηλότεροι από ό,τι στις βασικές προβολές.

Οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο περίσσευμα θα διαμορφωθεί σε σταθερή βάση περίγυρα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι αυξημένη, αλλά συνεχίζει να μετριάζεται ορατά, και τα κέρδη αντισταθμίζουν σε μέρει την επίδρασή της στον πληθωρισμό. Οι ανησυχίες ότι η αυξημένη αβεβαιότητα και η ευμετάβλητη αντίδραση της αγοράς στις εμπορικές εντάσεις τον Απρίλιο θα είχαν περιοριστικό αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης έχουν αμβλυνθεί.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-