Η κύρωση αυτή εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με την υποστήριξη της παράταξης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και ριζοσπαστικών αριστερών και φιλοανεξάρτητων κομμάτων.
Το κείμενο που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης περιέχει κατά πρόσβαση 20 σημεία, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των θεσμικών σχέσεων με την «σημερινή κράτος του Ισραήλ».
Επίσης, αναστέλλει τη «συμφωνία φιλίας» της 24ης Σεπτεμβρίου 1998 μεταξύ της καταλανικής πρωτεύουσας και του Τελ Αβίβ-Γιάφα, «μέχρι να αποκατασταθεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ως να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού». «Το επίπεδο των δεινών και των θανάτων που έχει βιώσει η Γάζα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς και οι επανειλημμένες επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες (...) καθιστούν οποιαδήποτε σχέση μη βιώσιμη» μεταξύ των 2 πόλεων, εξήγησε ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Βαρκελώνης, Χάουμε Κολμπόνι.
Μεταξύ των άλλων μέτρων της δημοτικής αρχής της ισπανικής πόλης, ορισμένα από τα οποία δεν εμπίπτουν στη δημοτική δικαιοδοσία, είναι ένα αίτημα προς το διοικητικό συμβούλιο της Έκθεσης της Βαρκελώνης να μην φιλοξενεί περίπτερα της ισραηλινής κυβέρνησης ή «εταιρείες όπλων ή οποιονδήποτε άλλο τομέα που επωφελείται από τη γενοκτονία, την κατοχή, το απαρτχάιντ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και τον εποικισμό» των παλαιστινιακών εδαφών.
Παρόμοια συμβουλή εξετάζεται και για το λιμάνι της Βαρκελώνης, όθεν να μην δέχεται πλοία που εμπλέκονται στη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ.
Δεν είναι η πρώτη κίνηση που η Βαρκελώνη αναστέλλει τις σχέσεις της με την κράτος του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τον Φεβρουάριο του 2023, η πρώην δήμαρχος, η ακτιβίστρια Άντα Κολάου αποφάσισε να «αναστείλει προσωρινά» τις σχέσεις της με το Ισραήλ, καθώς και τις συμφωνίες αδελφοποίησης με τον δήμο του Τελ Αβίβ.
Η κύρωση εκείνη, η οποία είχε προκαλέσει κριτική, ανεστάλη λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Κολμπόνι κέρδισε τις δημοτικές εκλογές.
Η ισπανική κράτος του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου 2024, από κοινού με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία. Τους τελευταίους μήνες, η Μαδρίτη έχει γίνει μια από τις πιο επικριτικές φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.