Η κράτος της Βρετανίας θα παρουσιάσει σήμερα τις «σημαντικές της δεσμεύσεις» για τον επανεξοπλισμό της χώρας, την εξηκοντάλεπτο που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οξύνονται οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο πρωτοφανή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ το 2027 από 2,3% που είναι τώρα – θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα μιας αποστολής αναθεώρησης της αμυντικής στρατηγικής της Βρετανίας.
Στο αρχείο αυτό παρουσιάζονται οι απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα και διατυπώνονται 60 συστάσεις.
«Θα επαναφέρουμε την ικανότητα μάχης της Βρετανίας ως κεντρικό στόχο των ενόπλων δυνάμεών μας», τόνισε ο Στάρμερ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή, στην εφημερίδα The Sun.
«Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε όλες τις ικανότητες που διαθέτουμε – από τα drones ως το πυροβολικό, περνώντας από το ανθρώπινο ένστικτο και την ανθρώπινη ευφυΐα—και να χτίσουμε μια φοβερή και ολοκληρωμένη πολεμική μηχανή», υπογράμμισε.
Στο επίκεντρο ο ρόλος της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ
Η ασφάλεια της Ευρώπης και ο ρόλος της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο επίκεντρο της αποστολής αυτής, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην υπουργός και πρώην ασαφής γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, την εξηκοντάλεπτο που οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους στη Συμμαχία να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνά τους.
«Απειλούμαστε τώρα αμέσως από κράτη με προηγμένες ένοπλες δυνάμεις, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι», υπογράμμισε ο Στάρμερ, αναφερόμενος στη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την Κίνα, αν και το Λονδίνο έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προσπάθειές του να αποκλιμακώσει την επίταση με το Πεκίνο.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι ήταν επιπλέον πιο ξεκάθαρος: η νέα αμυντική στρατηγική είναι «ένα μήνυμα με αποδέκτη τη Μόσχα», δήλωσε στο BBC χθες κάνοντας λόγο για «την αυξανόμενη» ενειπή που αποτελεί η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Η προηγούμενη ξανακοίταγμα της αμυντικής στρατηγικής της Βρετανίας έγινε το 2021, αλλά χρειάστηκε να επικαιροποιηθεί το 2023 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Με βάση τις συστάσεις, η κράτος προβλέπει κυρίως να ενισχύσει τις ικανότητες μάχης των ενόπλων δυνάμεων, να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε πυρομαχικά και να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής όπλων σε περίπτωση ανάγκης.
Σχέδιο επενδύσεων 1,5 δισεκ. λιρών για έξι νέα εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών
Πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις, η κράτος Στάρμερ είχε ήδη παρουσιάσει ένα πλάνο επενδύσεων ύψους 1,5 δισεκ. λιρών (1,8 δισεκ. ευρώ) για την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων εργοστασίων παραγωγής πυρομαχικών και χιλιάδων όπλων μικρού βεληνεκούς. Με αυτές τις επενδύσεις αυξάνεται στα 6 δισεκ. λίρες ο προϋπολογισμός για την κατασκευή πυρομαχικών.
Παράλληλα το Λονδίνο θα κατασκευάσει ως 12 επιθετικά υποβρύχια στο περιορισμοί της στρατιωτικής του συμμαχίας με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία (AUKUS) και προγραμματίζει να επενδύσει 15 δισεκ. λίρες στο πρόγραμμά της παραγωγής πυρηνικών κεφαλών.
Εξάλλου η Βρετανία θα φροντίσει για την εξοικείωση των ενόπλων δυνάμεών της στη μεταχείριση και την αντιμετώπιση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones, ενώ ο Χίλι ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμβουλή ειδικής διοίκησης που θα ασχολείται με τον κυβερνοχώρο σε αμυντικό και επιθετικό επίπεδο
Παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι φιλοδοξία του είναι αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας στο 3% του ΑΕΠ κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, εμφανώς μετά το 2029.
Καθώς η κράτος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα της Ευρώπης, η Βρετανία εξετάζει επίσης να ενισχύσει τις αποτρεπτικές της ικανότητες αγοράζοντας από τους Αμερικάνους αεροσκάφη που μπορούν να εκτοξεύουν πυρηνικούς πυραύλους, σύμφωνα με τους Sunday Times.
Χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις πληροφορίες, ο Τζον Χίλι επεσήμανε ότι «μια μεγάλη αποτρεπτική ισχύς είναι απολύτως απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας» των Βρετανών.