«Ιαπωνικό περπάτημα»: Τι είναι η νέα τάση του fitness και γιατί είναι τόσο αποτελεσματική

1 month ago 10

Βασισμένο σε εναλλαγές γρήγορου και αργού βαδίσματος, το ιαπωνικό περπάτημα αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Hiroshi Nose και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Shizue Masuki στο Πανεπιστήμιο Shinshu της Ιαπωνίας. Περιλαμβάνει εναλλαγή τριών λεπτών βαδίσματος με υψηλή επίταση και τριών λεπτών με χαμηλή επίταση για τουλάχιστον 30 λεπτά, τέσσερις φορές την εβδομάδα, αναφέρει το The Conversation.

Το βάδισμα υψηλής έντασης θα πρέπει να είναι «σχετικά δύσκολο» – να μπορείτε, για παράδειγμα, να μιλήσετε, αλλά να μην μπορείτε να διατηρήσετε έναν κανονικό διάλογο. Το βάδισμα χαμηλής έντασης πρέπει να γίνεται σε ένα επίπεδο που χαρακτηρίζεται «ελαφρύ» – εδώ η διάλεξη πρέπει να είναι άνετη, αν και λίγο πιο δύσκολη από μια αβίαστη συνομιλία.

Το ιαπωνικό περπάτημα έχει συγκριθεί με την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), αν και είναι λιγότερο κουραστικό και εκτελείται σε χαμηλότερες εντάσεις, χωρίς να φτάνει στα ίδια επίπεδα καταπόνησης.

Για να ξεκινήσει κανείς, χρειάζεται μόνο ένα χρονόμετρο και χώρο για περπάτημα. Απαιτεί ελάχιστο προγραμματισμό και είναι λιγότερο χρονοβόρο τον στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα, που συχνά προτείνεται.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Το ιαπωνικό περπάτημα προσφέρει σημαντικά συμφέροντα για την υγεία. Μελέτη του 2007 συνέκρινε αυτή τη μέθοδο με το αδιάλειπτο περπάτημα μέτριας έντασης, με στόχο την επίτευξη 8.000 βημάτων την ημέρα. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν το ιαπωνικό περπάτημα παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση του σωματικού βάρους, ενώ η αρτηριακή πίεση επίσης μειώθηκε περισσότερο από ό,τι σε όσους ακολούθησαν το πρόγραμμα συνεχούς περπατήματος μέτριας έντασης. Το ιαπωνικό περπάτημα επίσης βελτίωσε τη δύναμη των ποδιών και τη φυσική κατάσταση σε μεγαλύτερο βαθμό.

Μια μακροπρόθεσμη διάβασμα διαπίστωσε επίσης ότι το ιαπωνικό περπάτημα προστατεύει από τη μείωση της δύναμης και της φυσικής κατάστασης που συνοδεύει τη γήρανση. Οι παραπάνω βελτιώσεις στην υγεία υποδηλώνουν επίσης ότι το ιαπωνικό περπάτημα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, αν και αυτό δεν έχει επιπλέον μελετηθεί άμεσα.

Ωστόσο, το ιαπωνικό περπάτημα μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους. Στη διάβασμα του 2007, κατά πρόσβαση το 22% των ατόμων δεν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ιαπωνικού περπατήματος, έναντι του 17% που δεν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των 8.000 βημάτων.

Επίσης, ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η επίτευξη ενός συγκεκριμένου αριθμού βημάτων την ημέρα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής – οι άνω των 60 ετών χρειάζονται κατά πρόσβαση 6.000 ως 8.000 βήματα την ημέρα ενώ οι κάτω των 60 8.000 ως 10.000 – δεν υπάρχουν επιπλέον αποδείξεις για το ιαπωνικό περπάτημα.

Μήπως τελικά έχει λιγότερη σημασία το είδος της άσκησης που κάνουμε και περισσότερο το πόσο συχνά και πόσο έντονα την κάνουμε; Η απάντηση είναι πιθανότατα η δεύτερη. Οι έρευνες λένε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά με μέτρια ως έντονη σωματική δραστηριότητα ζουν περισσότερο, ανεξάρτητα από τη διάρκεια κάθε άσκησης. Σημασία έχει η εκγύμναση να γίνει έθος – αν αυτή που επιλέξουμε είναι το ιαπωνικό περπάτημα, θα είναι μια αξιόλογη επιλογή.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-