Στη διάσκεψη αναμένεται να παραστούν τουλάχιστον 50 ηγέτες κρατών, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και 4.000 εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Στόχος της 4η Διεθνούς Διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (FfD4) είναι να βρεθούν λύσεις για τις χώρες του παγκόσμιου νότου, που είναι αντιμέτωπες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με «ελλείψεις χρηματοδότησης οι οποίες εκτιμώνται στα τέσσερα τρισεκ. δολάρια ετησίως», προκειμένου να τηρηθούν οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης.
Γιατί δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν θα στείλουν κανέναν αντιπρόσωπο. Η Ουάσινγκτον αποφάσισε στα μέσα Ιουνίου να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω διαφωνιών σχετικά με το κείμενο που υποβλήθηκε στις αντιπροσωπείες, το οποίο εκτίμησε ότι παραβιάζει την «κυριαρχία» της και δημιουργεί «διπλές» δομές.
Η αναπτυξιακή βοήθεια έχει πληγεί σοβαρά από τις περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια, με τις ΗΠΑ να καταργούν το 83% της χρηματοδότησης για προγράμματα διεθνούς βοήθειας μέσω της υπηρεσίας ανάπτυξης USAID.
Με 63 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 οι ΗΠΑ ήταν οι σημαντικότεροι δωρητές για πολλούς οργανισμούς και μη κρατικές οργανώσεις, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικές δυσκολίες, ειδικά καθώς και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, έχουν επίσης προχωρήσει σε περικοπές.
«Οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών κάνουν τις μεγαλύτερες περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια από το 1960» δήλωσε την Παρασκευή η Oxfam, η οποία ανησυχεί για το γεγονός ότι οι χώρες του νότου «αποκλίνουν τραγικά» από την αναπτυξιακή τους «πορεία».
Κατακόρυφη αύξηση του δημοσίου χρέους μετά τον κορωνοϊό
Για τις ενδιαφερόμενες χώρες, η κατάσταση είναι επιπλέον πιο δύσκολη δεδομένου ότι το δημόσιο αρμόττον τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την κρίση της Covid-19. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το αρμόττον των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών έχει τριπλασιαστεί σε διάστημα 15 ετών και 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που δαπανούν περισσότερα για την εξόφληση του χρέους τους παρά για την υγεία ή την εκπαίδευση.
«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα: πολλές δεσμεύσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες», ενώ «ο πλανήτης αντιμετωπίζει σεισμικά σοκ που καθιστούν πιο δύσκολη την επίλυση των οικονομικών προκλήσεων», τόνισε ο Γκουτέρες, αναφερόμενος στις πολλές παγκόσμιες συγκρούσεις.
«Σε αυτό το ταραγμένο περιορισμοί δεν μπορούμε να αφήσουμε τις φιλοδοξίες μας να εξασθενίσουν», επέμεινε.
Τι είναι η «Δέσμευση της Σεβίλλης»
Η «Δέσμευση της Σεβίλλης», η οποία θα υιοθετηθεί στο τέλος της διάσκεψης, ζητά την ξανακοίταγμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, κυρίως επιτρέποντας στις χώρες του νότου μεγαλύτερη συμμετοχή στους διεθνείς θεσμούς και απαιτώντας καλύτερη σύμπραξη κατά της φοροδιαφυγής.
Αυτό το κείμενο των 38 σελίδων, το οποίο θα συμπληρωθεί από μονομερείς ανακοινώσεις στο περιορισμοί μιας «Πλατφόρμας Δράσης της Σεβίλλης», θα χρησιμεύσει ως πλάνο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης κατά τα επόμενα 10 χρόνια. Να σημειωθεί πως, δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό.