Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Είναι αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα ενός πρώην πρωθυπουργού να τοποθετείται δημόσια - για όποιο λόγο νομίζει.
Εντούτοις, το θέμα για το οποίο επέλεξε να τοποθετηθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας γεννά, για ακόμα μια φορά, ένα εύλογο ερώτημα:
Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που με τις πολιτικές του έκανε εκατοντάδες χιλιάδες νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα, να ζητάει τα ρέστα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη που επί των ημερών της έχουν επιστρέψει οι 420.000 από τους 650.000 που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης;», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Η τραγωδία της πρώτης φοράς Αριστερά υπό τον κ. Τσίπρα είναι επιπλέον νωπή στη ανάμνηση των πολιτών.
Ως τώρα, χωρίς την παραμικρή έμπρακτη μετάνοια, η «θεσμική» δεύτερη κίνηση παραπέμπει περισσότερο σε φάρσα».
Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα βαλκανοποιείται - Αποκλίνει από τον μέσο όρο της ΕΕ
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάλεξη του για το Brain Gain είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία 15 χρόνια παρουσιάζεται ένα φαινόμενο βαλκανοποίησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας».
Υποστήριξε ότι το encephalon drain συνεχίζεται και ότι αυτό οφείλεται στό ότι «αφενός συνεχίζεται η απόκλιση της χώρας από το μέσο ευρωπαικό επίπεδο και αφετέρου διατί τα τελευταία έξι χρόνια αυξάνεται η κρίση αξιοπιστίας των θεσμών, της πολιτικής και των αξιών».
Είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας: «Η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια έχει υποστεί μεγάλη οπισθοχώρηση, έχει μειωθεί κατά 13 μονάδες το μέσο εισόδημα. Από το 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ήταν το 2007 τώρα είμαστε στο 60%. Η χώρα συνεχίζει να αποκλίνει από την Ευρώπη».
Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, επικαλέστηκε έρευνες για τα συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρώπης και ανέφερε: «Το ποσοστό των πολιτών που είναι στο όριο της φτώχειας είναι στο 28%, ίδιο με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Έχουμε ένα φαινόμενο βαλκανοποίησης της οικονομικής ζωής της χώρας. Αντικατοπτιρίζεται αυτό στους μισθούς, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο κοινωνικό κράτος, στο κράτος δικαίου και το αίσθημα ισονομίας. Οι γενιές της τελευταίας δεκαπενταετίας, για πρώτη κίνηση μετά τον πόλεμο αισθάνονται ότι θα ζήσουν χειρότερα από ότι οι προηγούμενες. Αυτή είναι η βασική αιτία που οδηγεί και διατηρεί το encephalon drain. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα, υπάρχει η μεγαλύτερη φορολογία της μισθωτής εργασίας. Η κράτος όταν ανέλαβε, μείωσε την φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα».
Ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση, είπε «το encephalon drain συνεχίζεται και είναι σε αναντιστοιχία με την κυβερνητική ρητορική. Αν πίστευε κανείς την κυβερνητική ρητορική, θα διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει encephalon drain, το λύσαμε, όπως έχουμε αντιμετωπίσει και το ζήτημα της ακρίβειας και το ζήτημα των αγροτικών κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Όμως, όσο υπάρχει αναντιστοιχία στο κατά κεφαλήν εισόδημα Ευρώπης και Ελλάδας, το φαινόμενο θα συνεχίζεται».