Tasos P. : «Γέφυρα που ενώνει συναισθήματα και εμπειρίες»

11 hours ago 10

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ο Έλληνας συνθέτης και παραγωγός Tasos P. επιστρέφει δυναμικά  με το νέο του single «Ayae», σε συνεργασία με τον remixer και στιχουργό ChristosK (Χρήστος Κουτρουφίνης). Το κομμάτι κυκλοφορεί  από την FM Records και  καταγράφει σημαντική απήχηση στα ραδιόφωνα της Αγγλίας και στο Spotify.

Με πάνω από δέκα χρόνια ενεργής παρουσίας στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή, ο Tasos P. αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις δημιουργών της νέας γενιάς. Μιλήσαμε μαζί του.

Το νέο σας single “Ayae” αποτελεί μια μουσική τελετουργία που συνδέει το αρχέγονο με το σύγχρονο. Πώς προέκυψαν οι αφρικανικές επιρροές, σε αυτή την τελευταία σας δουλειά;

«Η έμπνευση για το “Ayae” γεννήθηκε από την ανάγκη -μαζί με τον Χρήστο Κουτρουφίνη- να αγγίξουμε την πιο αρχέγονη μορφή της μουσικής, εκείνη που ζει ως τελετουργία, αφυπνίζει την ψυχή και φέρνει εσωτερική κάθαρση.
Η λέξη “Ayae” λειτουργεί ως ένα φανταστικό μάντρα-επιφώνημα· ένας ήχος που ανοίγει δρόμους προς την εσωτερική καθαρότητα και την αφύπνιση.

Θέλαμε το κομμάτι να μεταφέρει την ενέργεια μιας τελετουργίας, μέσα από ρυθμούς τυμπάνων, ψαλμωδικά φωνητικά και ηλεκτρονικές υφές. Η αφρικανική μουσική κουλτούρα μάς ενέπνευσε, επειδή φέρει μέσα της ένταση, γνησιότητα και σωματική έκφραση, στοιχεία που θέλαμε να εκφράσουμε μέσα από μια μουσική που δεν ακούγεται απλώς, αλλά βιώνεται».

Έχετε μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Γιατί στραφήκατε σε αυτό το είδος που, ίσως,  απευθύνεται σε μικρότερο ακροατήριο;

«Η στροφή μου προς την ηλεκτρονική μουσική έγινε γιατί σου επιτρέπει να πειραματιστείς, να φτιάχνεις κόσμους που να λένε μια ιστορία, να παίξεις με την ατμόσφαιρα, τον ρυθμό και τη σύνθεση με τρόπους που ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές φόρμες. Και παρότι το κοινό στην Ελλάδα μπορεί να είναι πιο μικρό ή πιο “εκλεκτικό”, είναι πολύ αφοσιωμένο και ανοιχτό σε νέες ιδέες. Και αυτό είναι ανεκτίμητο για έναν καλλιτέχνη».

Με πολλή προσπάθεια και, ίσως, μοναχικά, κατορθώσατε πολλά, όσον αφορά την εξέλιξή σας μουσικά. Σε έναν χώρο  αρκετά έως πολύ ανταγωνιστικό, τι σας έδινε το κουράγιο να συνεχίζετε την προσπάθεια;

«Ναι, ο χώρος είναι δύσκολος και πολλές φορές απαιτεί αντοχές, ειδικά όταν επιλέγεις να ακολουθήσεις τον δικό σου δρόμο, χωρίς να προσαρμοστείς σε “εύκολες” συνταγές. Αυτό, όμως, που με κράτησε σταθερό και μου έδινε τη δύναμη να συνεχίζω, ήταν το ότι η μουσική μου είναι βαθιά προσωπική -μια μορφή αυτοβιογραφίας. Ένιωθα έντονα την ανάγκη να εκφραστώ μέσα από αυτή. Δεν είναι δηλαδή απλώς συνθέσεις· είναι κομμάτια της ζωής μου, των εμπειριών, των συναισθημάτων, των μεταμορφώσεών μου. Μέσα από τη μουσική εξωτερικεύω πράγματα που δεν θα μπορούσα να πω αλλιώς. Είναι μια μορφή προσωπικής εξομολόγησης, αλλά και κάθαρσης».

Από αυτά που έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής, θα ήθελα να ξεχωρίσετε δυο-τρεις στιγμές που σας έδωσαν το θάρρος, την αισιοδοξία αλλά και την πίστη ότι κάτι έχετε καταφέρει, οπότε αξίζει να συνεχίσετε.

«Η πρώτη φορά που κάποιος μου είπε πως η σύνθεσή μου “Angel Of Mine” τού έδωσε δύναμη σε μια δύσκολη περίοδο, ήταν καθοριστική. Τότε ένιωσα πως η μουσική μου έχει λόγο ύπαρξης πέρα από εμένα, ότι δεν είμαι απλώς μια φωνή, αλλά μια γέφυρα που ενώνει συναισθήματα και εμπειρίες.

Μια ακόμη σημαντική στιγμή ήταν όταν τα τελευταία δύο χρόνια η μουσική μου ξεκίνησε να εντάσσεται στις playlist του βρετανικού ραδιοφώνου του BBC. Ήταν μια σιωπηλή, αλλά ουσιαστική επιβεβαίωση.

Τέλος, ξεχωρίζω με συγκίνηση τη στιγμή που, πριν από δύο χρόνια, είχα τη χαρά να ενταχθώ στην κριτική επιτροπή της Ακαδημίας των Grammy’s, έπειτα από πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης. Ήταν μια διάκριση που με τίμησε βαθιά και μου υπενθύμισε πως, όσο προσωπική κι αν είναι η διαδρομή, μπορεί να βρει απήχηση και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μιλώντας για τα  Grammy Awards  -που είναι τα Oscar της μουσικής, το περιμένατε ότι κάποια στιγμή θα είστε μέλος της επιτροπής; Πώς αισθάνεστε που κρίνετε κι εσείς τα αποτελέσματα για διάσημους αστέρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και πόσο, τελικά, μπορείτε να παραμείνετε αμερόληπτος στις αποφάσεις σας, όταν υποψήφιοι είναι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες;

«Το να είμαι πλέον μέλος της επιτροπής της Ακαδημίας των Grammy’s είναι κάτι που, αν μου το έλεγαν στην αρχή της διαδρομής μου, θα μου φαινόταν απίστευτο. Το να έχεις το δικαίωμα να προτείνεις και να ψηφίζεις σε μια διοργάνωση που κρίνει μερικά από τα σημαντικότερα έργα της διεθνούς μουσικής είναι τιμή και ευθύνη. Φροντίζω πάντα να αξιολογώ με αμεροληψία, με βάση την καλλιτεχνική αξία και τον αντίκτυπο κάθε υποψηφιότητας, βλέποντάς το ως ευκαιρία να υπηρετώ τη μουσική και από τη θέση του ακροατή. Επιπλέον, φέτος είχα τη χαρά να συμμετάσχω ως guest artist στο “The Fury” του Antonio Vergara, ένα άλμπουμ υποψήφιο για Grammy στην κατηγορία Best Contemporary Blues, εξασφαλίζοντας και επίσημο πιστοποιητικό συμμετοχής μου από την Ακαδημία».

Και το νέο σας single “Ayae” αλλά και  προηγούμενα, αποτελούν προτάσεις του ραδιοφώνου του BBC και παίζονται σε αυτό. Τελικά, άσχετα από το είδος της μουσικής που υπηρετείτε, είναι πιο εύκολη η προσέγγιση των ξένων ραδιοφώνων για να παρουσιάσετε τη δουλειά σας σε σχέση με τα ελληνικά ραδιόφωνα;

«Είναι αλήθεια πως τόσο το νέο μου single “Ayae” με τον Χρήστο όσο και προηγούμενα μου κομμάτια (Save You, Tokyo Boy, Digital Love, Want U, SoulFunky) έχουν επιλεγεί από το BBC Radio, κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα, γιατί εκεί η επιλογή γίνεται με βάση την ποιότητα και την καλλιτεχνική ταυτότητα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα,  λόγω της προσκόλλησης σε προκαθορισμένες playlists από συγκεκριμένες δισκογραφικές. Συχνά και οι προσωπικές γνωριμίες με διαφόρους ραδιοφωνικούς παραγωγούς καθορίζουν αν ένα κομμάτι θα παιχτεί, ανεξάρτητα από την ποιότητά του, μια πραγματικότητα που οι περισσότεροι καλλιτέχνες γνωρίζουν καλά. Αντίθετα, τα ξένα ραδιόφωνα δίνουν περισσότερο χώρο σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις, ειδικά όταν αυτό που παρουσιάζεις έχει ταυτότητα και συνέπεια».

Η επόμενη έμπνευση έχει χτυπήσει την πόρτα; Υπάρχουν κάποια σχέδια μελλοντικά που μπορείτε να μοιραστείτε;

«Ναι, η επόμενη έμπνευση έχει ήδη αρχίσει να “χτυπά την πόρτα”, όπως πολύ όμορφα λέτε. Για μένα, η δημιουργική διαδικασία είναι συνεχής, απλώς μεταβάλλεται σε μορφή και ρυθμό. Αυτήν την περίοδο βρίσκομαι σε φάση πειραματισμού με νέους ήχους, οι οποίοι ενδέχεται να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου project με  κινηματογραφικό ύφος».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-