Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε «υπέρ» Τραμπ για απέλαση 530.000 μεταναστών από τη Λατινική Αμερική

1 month ago 10

Όπως αναφέρει το CNNi, η κύρωση έρχεται να ενισχύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιταχύνει τις απελάσεις και να περιορίσει τα μεταναστευτικά προγράμματα της περιόδου Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε σε αναστολή προηγούμενη κύρωση ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Βοστώνη, που είχε εμποδίσει προσωρινά την κατάργηση του προγράμματος. Η αναστολή της απόφασης επιτρέπει στον Τραμπ να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης του καθεστώτος parole, εκθέτοντας χιλιάδες άτομα σε ταχύρρυθμες απελάσεις («expedited removal») όσο η σκέψη εξετάζεται σε κατώτερα δικαστήρια.

Αυτή ήταν η δεύτερη κίνηση αυτόν τον μήνα που το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών του Τραμπ να ανακαλέσει το προσωρινό νομικό σύστημα για τους μετανάστες - επιπλέον και όταν ο Τραμπ συνεχίζει να επικρίνει την ομοσπονδιακή δικαστική εξουσία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο προηγουμένως άνοιξε τον δρόμο για την κράτος να ανακαλέσει ένα άλλο προσωρινό πρόγραμμα που παρείχε άδειες εργασίας σε εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελάνους.

Η σύντομη κύρωση του δικαστηρίου δεν υπογράφηκε και, όπως θα συνέβαινε συχνά στην σκέψη που βρίσκεται στο αρχείο των επειγόντων περιστατικών, δεν προσέφερε καμία αιτιολόγηση. Δύο φιλελεύθεροι δικαστές - η Σόνια Σοτομαγιόρ και ο Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον - διαφώνησαν με την απόφαση.

Δεν είναι οριστική απόφαση

Αν και η έκτακτη κύρωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είναι οριστική – η υποκείμενη νομική σκέψη θα συνεχιστεί σε κατώτερα δικαστήρια – η εντολή θα επιτρέψει στη διοίκηση να επιταχύνει τις απελάσεις για κατά πρόσβαση 530.000 μετανάστες που είχαν επωφεληθεί προηγουμένως από το πρόγραμμα.

Σε μια καυστική διαφωνία που διατύπωσε ο Τζάκσον και στην οποία συμμετείχε και η Σοτομαγιόρ, το νεότερο φιλελεύθερο μέλος του δικαστηρίου δήλωσε ότι οι συνάδελφοί της είχαν «προφανώς παραποιήσει» τον τύπο που χρησιμοποιήθηκε για να αποφασιστεί εάν η άρση μιας απόφασης κατώτερου δικαστηρίου θα είχε αρνητικές συνέπειες για τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια διαφορά, ιδίως σε μια ασυνταιριασιά που αφορά δεκάδες άτομα που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο απέλασης σε χώρες από τις οποίες διέφυγαν.

Η κύρωση της πλειοψηφίας, έγραψε, «υποτιμά τις καταστροφικές συνέπειες του να επιτραπεί στην κράτος να ανατρέψει απότομα τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης ωσπεράν μισού εκατομμυρίου μη πολιτών, ενώ οι νομικές τους αξιώσεις εκκρεμούν».

«Το δικαστήριο προφανώς αποφάσισε τώρα ότι η ισορροπία μεταξύ ιδίων κεφαλαίων είναι υπέρ της κυβέρνησης και, υποθέτω, ότι είναι προς το δημόσιο καζάντημα να ξετυλιχθούν οι ζωές μισού εκατομμυρίου μεταναστών περίγυρα μας προτού τα δικαστήρια αποφασίσουν για τις νομικές τους αξιώσεις», έγραψε διαφωνώντας ο Τζάκσον.

Η κύρωση αυξάνει δραματικά τον αριθμό των μεταναστών από τις τέσσερις χώρες που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε υπερορισμός από την κράτος Τραμπ, παρόλο που πολλοί πιθανότατα θα αντιτίθεντο στην επιστροφή τους στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τον Στιβ Βλάντεκ, αναλυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του CNNi και καθηγητή στο Νομικό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Georgetown».

«Υπό αυτή την έννοια, η κύρωση είναι πιθανό να αυξήσει τα ήδη υψηλά διακυβεύματα μιας άλλης έκτακτης υπόθεσης από την κράτος Τραμπ που εκκρεμεί μπροστά του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Τραμπ ζητά από τους δικαστές να επιτρέψουν στην κράτος να απομακρύνει μετανάστες σε χώρες εκτός της πατρίδας τους, χωρίς να τους παρέχει μια ουσιαστική ευκαιρία να αμφισβητήσουν την απέλασή τους», δήλωσε ο Βλάντεκ.

Ο νόμος από την εποχή Αϊζενχάουερ

Ο ομοσπονδιακός νόμος περί μετανάστευσης από τη δεκαετία του 1950 επιτρέπει σε μια διοίκηση να «απελευθερώνει υπό όρους» ορισμένους μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους. Η κράτος Αϊζενχάουερ, για παράδειγμα, αποφυλακίστηκε υπό όρους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουγγαρία κατά τη διάρκεια μιας σοβιετικής καταστολής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μετανάστες που έχουν αποφυλακιστεί υπό όρους μπορούν να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα συνήθως για 2 χρόνια, αν και το σύστημα τους είναι προσωρινό.

Η κράτος Μπάιντεν ανακοίνωσε το 2023 ότι θα χορηγούσε υπό όρους αποφυλάκιση σε μετανάστες από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και οι οποίοι υποβάλλονταν σε έλεγχο από τις αρχές αντί να επιχειρήσουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Οι αιτούντες έπρεπε να έχουν Αμερικανό ανάδοχο και να έχουν περάσει από έλεγχο ασφαλείας. Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα την πρώτη ημέρα της θητείας του με σκοπό να τερματίσει μονομερώς το πρόγραμμα.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ έχει ευρεία ηγεσία να χορηγεί ή να ανακαλεί το σύστημα αποφυλάκισης υπό όρους. Το ερώτημα είναι εάν το υπουργείο μπορεί να ανακαλέσει το σύστημα για όλους τους μετανάστες αμέσως με μια απλή κίνηση ή εάν η υπηρεσία πρέπει να διεξάγει μια αξιολόγηση κάθε μετανάστη ξεχωριστά. Αν και οι 2 πλευρές αμφισβητούν τα γεγονότα, η κράτος Μπάιντεν φαίνεται να έχει διεξάγει τουλάχιστον κάποια ατομική αξιολόγηση κάθε μετανάστη πριν χορηγήσει την αποφυλάκιση υπό όρους.

Η κράτος Τραμπ δήλωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι η απόφασή της να τερματίσει το σύστημα αποφυλάκισης υπό όρους για τους σε λόγω μετανάστες ήταν μια από τις «πιο σημαντικές αποφάσεις πολιτικής μετανάστευσης» που έχει λάβει. Οι αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που μπλοκάρουν προσωρινά την πολιτική της, ανέφερε η κυβέρνηση, ανέτρεψαν «κρίσιμες πολιτικές μετανάστευσης που έχουν βαθμονομηθεί προσεκτικά για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο, θέτοντας σε κίνδυνο βασικά προνόμια της εκτελεστικής εξουσίας και αναιρώντας δημοκρατικά εγκεκριμένες πολιτικές που πρωταγωνίστησαν έντονα στις εκλογές του Νοεμβρίου».

Η ομαδική ανατροφή των μεταναστών

Μετά την ανατροφή μιας ομάδας μεταναστών που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα, η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Ιντιρα Ταλουάνι εμπόδισε προσωρινά την κράτος να πραγματοποιήσει τις προσπάθειές της για τον ολοκληρωτικό τερματισμό του προγράμματος. Η κυβέρνηση, είπε, θα μπορούσε επιπλέον να τερματίσει την αποφυλάκιση υπό όρους για άτομα μετά από εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε την Ταλουάνι στο δικαστήριο το 2013.

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο στη Βοστώνη αρνήθηκε να μπλοκάρει την προσωρινή εντολή του Ταλουάνι στις 5 Μαΐου. Η εντολή από μια επιτροπή τριών δικαστών - 2 διορισμένους από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και έναν τρίτο διορισμένο από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα - εξέφραζε σκεπτικισμό ότι η Νόεμ είχε την ηγεσία να τερματίσει κατηγορηματικά το πρόγραμμα αποφυλάκισης υπό όρους.

Η σκέψη του προγράμματος αναστολής ήταν μεταξύ περισσότερων από 12 έκτακτων εφέσεων που έχουν φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που αφορούν τη μετανάστευση. Το Ανώτατο Δικαστήριο άκουσε προφορικές αγορεύσεις στις 15 Μαΐου σχετικά με τις προσπάθειες του προέδρου να τερματίσει την υπηκοότητα που βασίζεται στο δικαίωμα γέννησης - και την ηγεσία των κατώτερων δικαστηρίων να τον εμποδίσουν προσωρινά να το πράξει.

Το δικαστήριο απαίτησε από τη διοίκηση να «διευκολύνει» την επιστροφή ενός υπηκόου του Ελ Σαλβαδόρ που είχε απελαθεί κατά αλόγημα στο Ελ Σαλβαδόρ νωρίτερα φέτος. Το δικαστήριο έχει επίσης επανειλημμένα απαγορεύσει στη διοίκηση - προς το παρόν - να απελάσει γρήγορα μια ομάδα Βενεζουελάνων στο βόρειο Τέξας, βάσει μιας σαρωτικής εξουσίας του 18ου αιώνα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-