UNRWA: Σαδιστική παγίδα θανάτου το σύστημα διανομής βοήθειας του GHF στη Γάζα

7 hours ago 9

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), χαρακτήρισε το νέο σύστημα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο διαχειρίζεται μη κερδοσκοπικός οργανισμός από τον Μάιο, ως «σαδιστική παγίδα θανάτου».

Το UNRWA, όπου ο Λαζαρινί υπηρετεί ως γενικός επίτροπος, έχει πλέον τεθεί εκτός νόμου στο Ισραήλ. Η συνεργασία με την υπηρεσία αυτή αποτελεί ποινικό αδίκημα, μετά την κατηγορία που απηύθυνε η κυβέρνηση Νετανιάχου σε περίπου 12 μέλη της υπηρεσίας για εμπλοκή στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ — το γεγονός που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το λεγόμενο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, άρχισε τη δραστηριότητά του τον Μάιο, έπειτα από δυο μήνες αποκλεισμού της βοήθειας στον παραθαλάσσιο θύλακα. Διανέμει τρόφιμα σε μικρό αριθμό αυστηρά φυλασσόμενων κέντρων διανομής στην ερειπωμένη έπειτα από σχεδόν 22 μήνες πολέμου περιοχή. Ωστόσο έχουν αναφερθεί επανειλημμένα πολύνεκρα επεισόδια με θύματα ανθρώπους που περίμεναν για να πάρουν βοήθεια από τα κέντρα του.

Τα κέντρα του GHF φρουρούν αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

«Ελεύθεροι σκοπευτές ανοίγουν πυρ στα κουτουρού ενάντια σε πλήθη ανθρώπων, λες και τους έχει δοθεί άδεια να σκοτώνουν», επιδίδονται σε «κυνήγι ανθρώπων με πλήρη ατιμωρησία», κατήγγειλε ο κ. Λαζαρινί χθες μέσω X. Έκανε λόγο για «πληροφορίες για πάνω από χίλιους νεκρούς».

«Δεν γίνεται να είναι αυτή η νέα ομαλότητα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι δουλειά μισθοφόρων», έκρινε.

Το ίδρυμα έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις πληροφορίες για θανάτους στα κέντρα του. Όμως ο ΟΗΕ επιμένει πως από τα τέλη Μαΐου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί χιλιάδες άλλοι κοντά σε εγκαταστάσεις του GHF.

Οι αρχές του Ισραήλ τονίζουν πως ο νέος μηχανισμός διανομής σχεδιάστηκε ώστε να μην «κλέβει» την ανθρωπιστική βοήθεια το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακα από το 2007. Επικριτές της νέας πολιτικής ωστόσο κατηγορούν την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως εργαλειοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιτύχει στόχους του πολέμου που διεξάγει.

Ως τον Μάιο ο ΟΗΕ διαχειριζόταν κάπου 400 κέντρα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας για να εξυπηρετούνται οι δύο και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα υπό πολιορκία. Ελάχιστα από αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν, καθώς ο ισραηλινός στρατός αποτρέπει σχεδόν κάθε προσπάθεια ανεφοδιασμού τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-