Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 5 Ιουλίου

12 hours ago 5

Τον όσιο Αθανάσιο τον εν Αγίω Όρει Άθω και τους συν αυτώ έξι μαθητές του τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμώνται επίσης:

  • Ο Όσιος Λαμπαδός
  • Ο Άγιος Κυπριανός ο Νέος Οσιομάρτυρας
  • Η Οσία Μελώ (Κινητή εορτή – Τιμάται το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου).

Ο Όσιος Αθανάσιος ο εν Άθω γεννήθηκε στην Τραπεζούντα από εύπορους γονείς και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, τον κέρδισε ο πόθος για τον ασκητικό βίο και βρήκε καταφύγιο στο Άγιο Όρος, όπου ίδρυσε την ιστορική Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Κατά τη διάρκεια εργασιών για την επισκευή της οροφής του ναού της Μονής, ανέβηκε ο ίδιος μαζί με αδελφούς να βοηθήσει. Η οροφή κατέρρευσε και καταπλάκωσε τον Όσιο, σφραγίζοντας έτσι τη ζωή του με θυσία.

Ο Άγιος Κυπριανός γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς στο χωριό Κλειστό (ή Κλειτσός ή Κλητζός) των Αγράφων, στον τέως δήμο Κτημενίων. Νέος ακόμη πήγε στο Άγιον Όρος, όπου ασκήθηκε στο κελί του Αγίου Γεωργίου, κοντά στη μονή Κουτλουμουσίου. Ξεχώρισε για την αρετή και τη θυσιαστική του ζωή, αποτελώντας παράδειγμα για τους υπόλοιπους μοναχούς.

Με ζήλο αποστολικής τόλμης μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου κήρυξε δημόσια την πίστη στον Χριστό, ακόμα και μπροστά στον ίδιο τον κριτή, καλώντας μάλιστα και τους παριστάμενους να αρνηθούν τον Μωάμεθ. Τον θεώρησαν παράφρονα και τον απομάκρυναν. Αργότερα πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κήρυξε με την ίδια παρρησία ενώπιον του Βεζίρη. Το μαρτύριό του ήρθε το Σάββατο, 5 Ιουλίου 1679, όταν αποκεφαλίστηκε στο Φανάρι.

Ο Όσιος Λαμπαδός ξεχώριζε για τη γλυκύτητα του χαρακτήρα του, τη φρόνηση και την υπομονή του. Στάθηκε αρωγός των φτωχών και των πονεμένων, ζώντας με αυταπάρνηση και ταπείνωση. Εκοιμήθη ειρηνικά, αφήνοντας πίσω του φήμη αγιότητας.

Στην Κω, νοτιοδυτικά του Ασκληπιείου και περίπου 150 μέτρα δυτικά από τις ιαματικές πηγές της θέσης Κοκκινόνερο, βρίσκεται το παλαιό εκκλησάκι – γνωστό και ως «μοναστηράκι» – αφιερωμένο στην Οσία Μελώ.

Η Οσία φαίνεται να είναι η μοναδική γυναικεία μορφή που τιμάται ως τοπική αγία στο νησί, αν και η ακριβής καταγωγή της παραμένει άγνωστη.

Παρά την έλλειψη ιστορικών στοιχείων, η μνήμη της Οσίας διατηρήθηκε ζωντανή στη συλλογική συνείδηση των κατοίκων, και η λατρεία της συνεχίζεται αδιάκοπα μέσα στους αιώνες. Ο Ιάκωβος Ζαρράφτης καταγράφει μαρτυρία ότι το 1018 μ.Χ. ένας ασκητής έκτισε μοναστήρι δίπλα στον ναό της Οσίας Μελούς και ζούσε εκεί, προσφέροντας πνευματική και σωματική θεραπεία στους προσκυνητές.

Το 1933, ξένοι αρχαιολόγοι που επισκέφθηκαν την περιοχή εξέφρασαν την άποψη ότι το εκκλησάκι χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, προσθέτοντας περαιτέρω βάρος στη μακραίωνη παρουσία της λατρείας της Οσίας Μελούς.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν όσοι φέρουν τα ονόματα:

  • Κυριάκος, Κυριακή
  • Λαμπαδός, Λαμπαδία, Λαμπαδίνα, Λαμπαδή
  • Μελώ
  • Οδυσσέας, Οδύσσεια.
Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-